GROOTMEESTER IP MAN & GROOTMEESTER WANG KIU
"Try not be the best, but to do your best" - Grandmaster Wang Kiu

WING CHUN
Wing Chun (Yong Chun in het Mandarijns) is een vechtkunst die een paar honderd jaar geleden werd ontwikkeld in Zuid-China. In de legendes van de stijl is er een sterke relatie met de monniken uit de Shaolin Tempel, de beroemde Boeddhistische Ch’an (Zen) Tempel in de Provincie Henan.



IP MAN LINEAGE
Wing Chun werd in de vorige eeuw met name gepromoot vanuit Hong Kong. Leerlingen uit de Ip Man-lineage van het Wing Chun richtten hun eigen scholen op en verspreidden het Wing Chun over de hele wereld. Zo kwam één van de vijf meest vooraanstaande leerlingen van Ip Man, Wang Kiu, in de jaren 70 van de vorige eeuw naar ons land en verspreidde het Wing Chun vanuit Nederland. Ip Man heeft op latere leeftijd ook lesgegeven aan het vechtsportfenomeen, Bruce Lee. Bruce Lee vond in Wing Chun de basis voor zijn eigen vechtsysteem, het Jeet Kuen Do (De Weg van de Onderscheppende Vuist). Wing Chun is een vechtkunst met een helder systeem van vormen en oefeningen. Wing Chun kent drie handvormen, een vorm op een wooden dummy (Muk Yan Chong) en twee wapenvormen: de lange stok (Lok Dim Boon Kwan) en de vlindermessen (Bat Cham Do). Als herinnering aan de legendarische Generaal Guan Yu wordt ook de hellebaard als slotvorm gegeven, want volgens Wang Kiu geldt: ”Every Martial Artist should know about Guan Yu”. De eerste handvorm is de Siu Lim Tao en betekent “Little Idea”. Deze vorm wordt in een hoge basisstand uitgevoerd en bevat alle basisbewegingen uit het Wing Chun. De Siu Lim Tao heeft 108 bewegingen en geeft inzicht in het gebruik van de Centrumlijn en andere vechtprincipes om je op een effectieve manier te kunnen verdedigen. De tweede en derde handvorm, Cham Kiu (Seeking the Bridge) en Biu Jee (Pointing Fingers) worden met stappen en draaibewegingen uitgevoerd en vergen meer balans en coördinatie. De toepassing van de vormen wordt verkend in diverse oefeningen, zoals boksoefeningen (San Sau), klevende handen (Chi Sau) en sparring (Bok Gik). Het doel daarbij is steeds, vanuit een goede stand en uitgangspositie, met korte snelle en directe dubbelhandige bewegingen, een tegenstander uit te schakelen dan wel te immobiliseren. Door de uitgebreide oefenstof tijdens de lessen wordt zo een grote variatie aan gecombineerde aanvallen en verdedigingen getraind, waarmee een tegenstander snel buiten gevecht kan worden gesteld. We trainen het Wing Chun in een ontspannen sfeer, we gaan respectvol met elkaar om en we werken steeds vanuit de Chinese traditie van onze stijl. Door intensief te trainen proberen we elkaar naar een steeds hoger niveau te brengen.


GROOTMEESTER WANG KIU
Het Wing Chun dat binnen Sportschool Van den Berg wordt beoefend is afkomstig van Grootmeester (GM) Wang Kiu*. *De officiële Jyutping-Kantonese schrijfwijze is “Wong Kiu”, terwijl de Pinyin-Mandarijnse schrijfwijze “Wang Qiao” is. Voor de burgerlijke stand nam meester Wang de naam “Wang Kiu” aan. In Wing Chun publicaties wordt deze laatste schrijfwijze het meest gebruikt. De onderliggende Chinese karakters voor Wong Kiu, Wang Qiao of Wang Kiu zijn echter steeds hetzelfde.



Samen met Leung Sheung, Lok Yiu, Chu Shong Tin en Wong Sheung Leung behoort Wang Kiu tot de vijf meest vooraanstaande leerlingen van GM Ip Man. Wang Kiu werd in 1923 in Hong Kong geboren en groeide op in een rijk en welgesteld gezin. In zijn jeugd beoefende Wang Kiu het Tong Long Kung Fu (Bidsprinkhaan Stijl). Later, in 1952, kwam hij door een familielid van Wong Sheung Leung in contact met Ip Man en begon hij zijn Wing Chun-training in de Three Prince Temple in Hong Kong. Door zijn hoge positie als ambtenaar bij de overheid van Hong Kong het was het eigenlijk niet gepast dat Wang Kiu omging met mensen uit de martial arts-wereld, omdat die werden beschouwd als mensen uit een lagere sociale klasse. De band tussen Wang Kiu en Ip Man was echter zo goed dat Wang Kiu, buiten de lesuren om, privéles van Ip Man kreeg.

Doordat Wang Kiu al een gevorderde beoefenaar was van het Tong Long, kon hij zeer gericht het Wing Chun Systeem analyseren en door de één-op-één gesprekken dieper in het systeem doordringen dan andere leerlingen van Ip Man. In de jaren 50 organiseerde Wang Kiu met Wong Sheung Leung veel gevechten tegen andere stijlen. Veel van deze gevechten vonden plaats op dakterrassen in Hong Kong en waren illegaal. Toch kregen deze gevechten veel aandacht in de kranten in Hong Kong en werd het Wing Chun steeds populairder. Door de overwinningen, die toen werden behaald op andere stijlen staat het Wing Chun nu nog steeds bekend als één van de meest effectieve vechtsystemen ter wereld. Wang Kiu en Wong Sheung Leung hebben zo een grote bijdrage geleverd aan het bekend maken van de Wing Chun stijl bij het grote publiek.

Rond 1973 kwam Wang Kiu naar Nederland, waar hij de rest van zijn leven heeft doorgebracht. Tegenwoordig zijn er diverse Wing Chun-scholen in Nederland die allemaal hun training zijn begonnen bij Wang Kiu. Vanwege zijn positie bij de overheid heeft Wang Kiu zichzelf nooit geprofileerd met de titel Grandmaster en heeft hij zich, ook na zijn komst naar Nederland, altijd bescheiden opgesteld. Zijn enige doel was om het Wing Chun zoals hij dat had geleerd van Ip Man in zijn originele vorm te beschermen en onveranderd door te geven aan een volgende generatie. Wang Kiu zei regelmatig: "Most other students changed the Wing Chun, I never wanted to change any detail of what Ip Man taught me, because otherwise the art will die and also because I never saw any reason to change".