NUNCHAKU-DO
"Knowledge will give you power, but character respect" - Bruce Lee
Sportschool Van den Berg geeft les in de sport Nunchaku-do. Bij Nunchaku-do wordt er getraind met de Nunchaku, een Japans wapen. De nunchakuafdeling bestaat uit de volwassengroep, jeugdgroep en wedstrijdteam. Nunchaku bestaat uit 4 disciplines: Kumite, Kata, Freestyle en Jutsu.


Kumite
Kumite is de wedstrijd vorm van Nunchaku-do. Bij dit onderdeel nemen twee nunchakuka's het tegen elkaar op in een gevecht. Het doel van een kumite wedstrijd is om punten te scoren op het lichaam d.m.v de nunchaku. Er kunnen maximaal zes punten behaald worden. Degene die voor de eindtijd de 6 punten binnenhaalt of na de eindtijd het beste heeft gescoord, wint. Door de twee overpakkingen die gemaakt moeten worden voordat een speler scoort, ziet een Kumite-gevecht er heel snel en indrukwekkend uit. De punten gaan tot 6 punten. Degene die dus binnen de tijd 6 punten heeft, of na de 2:30 min de meeste punten heeft gescoord, heeft gewonnen. Tijdens deze wedstrijden draagt men een veiligheidshelm. Hier mag dan ook op gescoord worden.

Kata
Bij het onderdeel Kata worden er vastgestelde vormen getraint. Deze vormen bevatten de basistechnieken en bewegingen van het Nunchaku-do. Het doel van Kata is om technieken en variatie van bewegingen beter leert beheersen, en om inzicht te krijgen met een gevecht. Het leert men ook om geconcentreerd te worden en te blijven. Tijdens het lopen van de kata is de geest alleen maar met kata bezig en met niks anders. Bij kata leert men zelfbeheersing en controle.

Freestyle
Bij het onderdeel freestyle staat het showelement centraal. De beoefenaar moet laten zien wat hij/zij allemaal kan uitvoeren met het wapen. Dit moet onder begeleiding van muziek die de deelnemer zelf mag uitkiezen. Ook de choreografie mag helemaal zelf bedacht worden. Een oefening mag maximaal 3 minuten duren. In de oefening moet er een risico onderdeel worden uitgevoert met één nunchaku en met twee nunchaku’s. Elementen zoals budospirit en entertainment moeten naar voren komen. Het onderdeel freestyle is in de sport het oudste onderdeel en voor iedereen is het een must dit een keer mee te maken.

Jutsu
Bij het onderdeel jutsu leert men zich te verdedigen met de nunchaku. Hier wordt het wapen echt gebruikt als verdedigings wapen. Men leert ook hoe je moet val breken, rollen en hoe je een tegenstander zo snel mogelijk kunt uitschakelen. Doordat voor dit onderdeel veel inzicht en vaardigheid is vereist, wordt het jutsu pas geleerd vanaf zwarte band.
Kijken of meedoen
Een keer kijken of mee doen kan altijd. De nunchakugroep bestaat uit twee groepen. De volwassengroep traint op woensdagavond van 19.30 tot 21.00. De leeftijd van deze groep varieert tussen de 16 en 50 jaar. De jeugdgroep traint op vrijdagavond van 19.00 tot 20.00. De leeftijd van deze groep varieert tussen de 6 en de 15 jaar.TEAM VAN DEN BERG
Naast de reguliere deelnemers binnen de school, zijn er leden die meedoen aan de grote nunchaku wedstrijden. De afgelopen 20 jaar heeft Team van den Berg haar naam gevestigd op nationaal en internationaal niveau in de nunchaku sport. Zo zijn er in alle jaren meerdere nationale, Europese en Wereld titels behaald! Veel leden van Team van den Berg zijn daardoor begrip in het toernooi circuit in het binnen en buitenland. Hieronder een overzicht van alle huidige teamleden.
Jeugd team


Senioren team
ZWARTE BANDERS
Hennie van den Berg - 3e dan nunchaku
Joris van den Berg - 5e dan nunchaku
Hannah Jalink - 3e dan nunchaku
Wilfred Bolten - 2e dan nunchaku
Kamal el Boukili - 2e dan nunchaku
Jerry Dihal - 1e dan nunchaku
Thysia Rijken - 1e dan nunchaku
Evelien Brandt - 1e dan nunchaku
Ronald Willemse - 1e dan nunchaku